Anestezia este de fapt inducerea somnului profund si detinerea controlului asupra durerii in timpul interventiilor. Aceasta procedura presupune utilizarea unor medicamente, cat si monitorizarea cat mai atenta pe toata durata interventiei.
Exista mai multe tipuri de anestezie, astfel, anestezie generala, anestezia regionala sau altfel spus, rahianestezie, anestezie locala si supraveghere anestezica monitorizata analgosedarea. Cel care va decide asupra tipului de anestezie ce urmeaza a fi aplicat pe parcursul interventiei este medicul.
Cu ajutorul informatiilor oferite de DoctorMit citeste despre efectele anesteziei generale in acest articol si care sunt dezavantajele acestei proceduri.
Anestezia generala este indicata in cazul interventiilor chirurgicale complexe si de durata, ca timp. Pe parcursul interventiei, pacientul este complet adormit si nu va simti deloc durere. Anestezia este administrata intravenos inainte de inceperea operatiei, cat si pe parcursul acesteia prin intermediul unei masti. Asadar, anestezia generala este cea mai complexa si completa forma de anestezie.
In timpul interventiei, pacientul este ventilat mecanic prin intermediul unui tub respirator sau al unei masti cu oxigen, deoarece anestezia nu provoaca doar inconstienta, dar si paralizeaza pentru o perioada muschii, inclusiv pe cei de la nivelul plamanilor, care ajuta la respiratie. Astfel, sunt impiedicate miscarile necontrolate ale pacientului din timpul operatiei, care altfel ar putea creste riscul de complicatii.
Deoarece exista riscul aparitiei unor complicatii intraoperatorii si postoperatorii, anestezia generala este indicata doar in cazul interventiilor care nu pot fi efectuate cu un alt tip de anestezie.
Aflam de la DoctorMit ca anestezia generala se bazeaza pe patru principii care actioneaza simultan, si anume, hipnoza, sau altfel spus, starea de incontienta pe care pacientul o are in timpul anesteziei generale, anxioliza si amnezia, starea de neliniste sau teama pe care unii pacienti o au inaintea operatiei va fi astfel diminuata, pacientii avand pierderi de memorie doar in timpul petrecut in sala de operatie, fara a afecta memoria ca fond, analgesia, care apare in timpul interventiei cand pacientul nu va percepe stimulul dureros si relaxarea musculara, astfel, inainte de inceperea operatiei va aparea paralizia medicamentoasa a musculaturii, ce va fi reversbila in totalitate la sfarsitul interventiei. Paralizia este cea care faciliteaza actul chirurgical in sine, dar si controlul asupra functiei respiratorii, prin ventilatie mecanica.
Exista posibilitatea ca dupa o anestezie generala, unii pacienti sa nu prezinte nici un simptom, pe cand altii pot avea simptome neplacute, cum ar fi, greata, varsaturi, frisoane, febra, raguseala, dureri musculare, dureri de spate, mancarimi ale pilei, confuzie, senzatie de gura uscata sau dureri in gat.
Pe de alta parte, Bogdan Ivanescu ne spune ca pot exista si alte complicatii ale anesteziei genrale, situatii mai rar intalnite, iar printre acestea ar putea fi, incapacitatea de a respira singur dupa inlaturarea mijloacelor de ventilatie mecanica, pneumonica sau cheagurile de sange.
Vezi mai multe informatii din urmatorul material DoctorMIT: