Polite private de calatorie cu acoperiri diverse

Toti cei care calatoriti in afara tarii stiti ca este nevoie, sau mai bine zis recomandabil, ca inaintea unei calatorii in strainatate sa va incheiati o polita de asigurare de calatorie, care acopera diverse riscuri, precum cele de natura medicala sau de anulare a calatoriei, sau a unor parti din sejur. Pe langa acestea , mai extista anumite firma mici, aproape necunoscute, de asigurari, care includ si alte riscuri, cum ar fi riscurile meteo, care fac imposibila continuarea calatoriei. Despre o astfel de polita vreau sa va vorbesc in cele ce urmeaza.

Varul meu tocmai imi povestea despre aceste tipuri de riscuri, cum ar fi riscul de grindina in calatorie si desi asigurarea are un pret foarte mic, a tratat-o cu nebagare de seama si chiar cu amuzament. Doar ca la revenirea din calatorie amuzamenul lui s-a transformat in regret ca nu a optat si el de la plecare pentru aceasta polita cu caracter de noutate pepiata romaneasca.

In plimbarea lui cu masina de cinci zile prin sudul Greciei, de luna trecuta, a prin cateva furtuni mai violente, dintre care une chiar a avut din abundenta grindina mai sus pomenita. Viteza de rulare pe soseaua de coasta era extrem de mica, mai ales in conditiile acestea de drum nefavorabile, dar totusi caderea de piatra a determinat parbrizul masinii sa cedeze. Fisura initiala s-a transformat incet incet intr-o gaura masiva care a dus la patrunderea apei in cutia de sigurante din bord si in circuitul electric al vehiculului, iar un inevitabil scurtcircuit a fost suficient ca masina sa ramana incremenita in drum. Dupa o zi intreaga petrecuta cu aceasta peripetie si vacanta compromisa, a trebuit sa apeleze la polita lui de calatorie pentru a se intoarce in tara.

A doua zi dupa incident a petrecut-o umbland deja pe la firma partenera de asigurari din Grecia, la politia rutiera si service-uri auto in incercarea de a-si rezolva problema. Acolo a intampinat alte dificultati, pentru ca grecii nu au putut folosi actele romanesti prezentate de el, ci au solicitat sa fie traduse in greaca sau in engleza. Cum traducator de romana-greaca nu a gasit, a fost nevoit sa apeleze la cineva care face traduceri ieftine engleza, deoarece in astfel de ipostaze neprevazute, cand aproape ca ramai fara niciun ban in buzunar nu te mai gandesti la lucruri sofisticate, iar cea mai simpla solutie este de multe ori si cea mai buna. In cele din urma a izbandit si a putut completa dosarul cu actele traduse, apoi a inaintat setul de acte catre autoritatile competente, insa in urma politei nu a primit nicio despagubire, ci doar a reusit sa ajunga cu familia inapoi acasa, si cu masina intr-o stara cat de cat functionala.

Cele de mai sus relatate nu au ca scop sa determine calatorii sa nu mai faca asigurari clasice de calatorie sau alte tipuri de polite, ci sa aduca in vederea celor interesati ca pe langa sistemele clasice de asigurari, mai exista si alte tipuri de asigurari ale riscurilor de calatorie, unele chiar mai avantajoase ca acoperire geografica si ca promptitudine a decontarilor. Tot ce trebuie sa faceti este sa le cautati si sa le sortati in functie de riscul care va preocupa cel mai mult si pe care l-ati dori asigurat.

Chiar daca pare usor hazliu sa iti faci polita de asigurare in calatorie contra grindinei, iata ca aceasta polita exista si va poate scuti de intamplari neprevazute in concediu. O persoana care tine la siguranta sa si a celor din jur nu va neglija politele de asigurare care acopera aceste riscuri meteo, iar varul meu, dupa patania suferita in Grecia, este una dintre aceste persoane.

Leave a Reply

+