Oricine trebuie sa fie preocupat de starea sa de sanatate

Colesterolul nu se poate dizolva in sange, el trebuie sa fie transportat din celule si catre acestea, si este impartit in LDL colesterol sau colesterolul rau si HDL colesterol sau colesterolul bun. HDL colesterol are rolul de a transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat si de a impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul colesterolului HDL este pozitiv si este de a inlatura si elimina excesul de colesterol.

Colesterolul HDL si LDL au efecte diferite, iar in acest articol poti afla diferenta dintre colesterolul bun si cel rau.

Colesterolul HDL, dupa spusele DoctorMit, este folositor in numeroase situatii si are tendinta de a reduce riscul bolilor cardiovasculare:

  • colesterolul HDL reduce nivelul colesterolului LDL si il recicleaza prin transportarea acestuia catre ficat, unde urmeaza sa fie procesat;
  • colesterolul HDL protejeaza peretii interiori ai vaselor de sange. Deteriorarea peretilor vaselor de sange este primul pas in declansarea aterosclerozei, care, la randul ei, provoaca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul HDL curata peretii vaselor de sange.

In cazul in care avem un nivel mai scazut al colesterolului HDL il putem mari prin efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat, prin renuntarea la fumat, deoarece tigarile reduc nivelul HDL colesterol din organism. O alta masura care poate fi luata este mentinerea unei greutati normale.

In ceea ce priveste LDL colesterol sau colesterolul rau, acesta are functia de a transporta colesterolul in sange. Rolul acestuia este negative si este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor si care duce in timp la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace.

Pentru a avea un nivel al colesterolului LDL cat mai mic este nevoie sa adoptam o dieta slaba in grasimi saturate si care trebuie completata cu fibre si fitosteroli. O alta masura care poate fi luata este efectuarea in mod regulat a activitatii fizice, a aerobicului.

Exista posibilitatea, asa cum ne spune si DoctorMit, ca dieta si exercitiile fizice sa nu dea rezultate, si atunci, va fi nevoie de medicamente. In acest sens, exista o varietate de pastile care sunt destinate pentru scaderea nivelului de colesterol LDL, si tot ce aveti de facut este sa mergeti la medic si sa respectati intocmai, indicatiile acestuia.

Pe langa colesterol, bolile cardiovasculare pot fi declansate si de alti factori de risc, cum ar fi fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala sau obezitatea. Este recomandat sa reduceti atat nivelul colesterolului, cat si sa eliminati ceilalti factori de risc care va pot periclita sanatatea si sa capatati probleme grave de sanatate.

Leave a Reply

+