Ghidul complet al vinului dulce

Cat de dulce este un vin este influentat de cantitatea de zahar ramasa in urma procesului de fermentare. Zaharul poate fi adaugat in vin si dupa fermentare, dar acesta este de obicei rezervat bauturilor de o calitate inferioara pentru a le face mai gustoase sau chiar pentru a masca aromele nedorite. Dulceata unui vin este evaluata pe o scara care variaza de la brut, la sec la demisec, demidulce si pana la dulce.

Desigur, dulceata in vin are gust… dulce. Cu toate acestea, nu toate vinurile cu gust dulce sunt dulci. Uneori, aromele de fructe extrem de coapte fac ca un vin sec sa para dulce. Linge-ti buzele dupa ce ai gustat vinul pentru a determina daca este dulce. Daca buzele tale sunt usor lipicioase sau au gust dulce, probabil ca vinul contine zahar! Dulceata contribuie la profilul de arome si corpolenta unui vin, iar aceasta poate fi ascunsa de aciditate.

Productia unui vin dulce

Toate vinurile sunt produse din struguri, care contin zahar pe cale naturala. Vinul este produs prin transformarea acestor zaharuri in alcool prin procesul fermentatiei. Un vin fara zahar este denumit „sec”. Ocazional, insa, nu toate zaharurile din struguri sunt transformate in alcool, rezultand vinuri cu diferite grade de dulceata, iar acest lucru se face in mod intentionat, ca si in cazul vinurilor de desert.

Asocieri culinare ale vinurilor dulci

Vinurile dulci au un potential excelent de asociere cu diferite preparate si deserturi. Luati in considerare toate combinatiile de arome de care ne bucuram deja cu dulceata, cum ar fi dulce si sarat, dulce si acru si dulce cu dulce. De exemplu, vinurile dulci sunt ideale alaturi de preparatele picante datorita faptului ca zaharul absoarbe o cantitate mare de capsaicina, fiind un remediu eficient pentru senzatia de iute. Vinurile dulci pot fi servite ca atare, insa merita incercate si langa preparate picante sau langa deserturi pe baza de ciocolata si fructe rosii.

Un vin usor dulce, cum ar fi un Riesling, pastreaza o parte din zaharul natural al strugurilor dupa fermentare. Vinificatorii vor opri procesul de fermentatie inainte ca tot zaharul sa fie transformat in alcool, procedura specifica vinurilor seci. Zaharul rezidual reduce caldura alimentelor, permitandu-va sa gustati aromele de baza ale acestora.

Invechirea vinului dulce

Zaharul a fost folosit mult timp pe post de conservant. Acelasi principiu se aplica si vinurilor de desert care contin cantitati mari de zahar. Inainte de imbuteliere, vinurile dulci sunt adesea tratate cu mai mult sulf, procedura necesara pentru ca zaharurile reziduale din vin sunt mai susceptibile la alterarea microbiana. Pe masura ce vinul dulce imbatraneste, dulceata nu se pierde.

O alegere inspirata

Daca ti-am facut pofta de un vin dulce, atunci merita sa le descoperi pe cele din portofoliul Cramei Budureasca. Unul pe care nu trebuie sa il ratezi este Cabernet Sauvignon din gama Origini care poate sa cucereasca pe oricine chiar de la primul contact. Este de culoare rubiniu, bine structurat si se deschide cu arome de mure zemoase completate cu cele de ardei rosu si note discrete de piper si stejar afumat. Ca gust predomina murele si afinele, in timp ce finalul se invarte in jurul notelor de ciocolata, totul fiind bine sustinut de taninuri. Este ideala servirea sa la temperatura recomandata de 15 – 17 grade pentru a-si evidentia toate calitatile si pentru a putea fi apreciat la adevarata sa valoare.

Poti comanda oricand un vin dulce rosu de la Budureasca pe care sa il servesti in contextul potrivit. In magazinul online al Cramei Budureasca optiunile sunt foarte variate, pentru toate preferintele, motiv pentru care ai toate sansele sa iti gasesti preferatul.

Leave a Reply

+